30 Eylül 2009 Çarşamba

Forro In The Dark


Grup ismini Brezilya'nın kuzey doğusunda 100 yıldır çok popüler bir dans ve müzik türü olan Forro' dan almıştır. Bahsi geçen tür; metal üçgen, akordiyon ve bas tonlu zabumba isimli vurmalı çalgıyla seslendirilirdi. Forro In The Dark tüm bu sınırlamalardan sıyrılarak, daha modern perküsyonlar ve elektro gitar da kullanarak tarzı güncelleştirdir.


Grup elamanları yaptıkları tarzın kökenleri olan Brezilya' nın kilometrelerce uzağında, New York' ta yaşamaktadır. Sao Paulo günlerinde edindikleri tecrübeleri, modernize ederek daha kentli, kendilerine has bir sound elde etmişlerdir. Geleneksel forronun dans ezgilerini yaşatırken, türün parametrelerini genişletmek gibi bir amaçları da vardır.


Raggea tınıları barındıran, "Limoeiro do Norte" şarkılarında bir flütle şarkının modunu baştan sona değiştirirken"Que Que Tu Fez" şarkısında ise Afro-Caribbean ritmleri, flamenko, flüp, alkışlar ve güçlü vokallerle harmanlamışlardır.


Forro ile başlayarak farklı tarzları deneyen yapılarıyla sınırları zorlayan grubun kuruluş hikayesi de bir hayli ilginç. Forro In The Dark ' ın frontmani Mauro Refosco kendisi için evinde çılgın bir doğum günü partisi organize etti. Yakın bir kaç arkadaşını ikna etmesi üzerine sahne aldıkları, kendi doğum günü partisi, katılımcıların beğenisini kazandı. Parti sonrası beraber müzik yapmaya karar verdi. Performans dilden dile dolaşarak kendi şehirlerinde kapalı gişele performanslar sergilemelerini sağladı.


Grup canlı performanslarında bir çok konuk müzisyenle beraber çalarak, izleyicilere keyifli anlar yaşatıyorlar. Mauro Refosco grupta, tarzın bel kemiğini oluşturan zabumba' ya hayat veriyor. elektro gitarlarda; daha önce BECK ve Tom Waits gibi usta müzisyenlerin kayıtlarında ve turlarında da performans gösteren Smokey Hormel (ki kendisinin Smokey & Miho isimli bir bosso-nova tarzı bir grubu da mevcut) ve Guilherme Monteiro. Gimar Gomes ve DavidVierra vurmalı çalgılarını seslendirirken Jorge Contienento' da grupta yer alamaktadır. Tüm grup elamanları şarkılar da vokal performanslarını gösteriyor.


2006 senesinde ilk albümleri Bonfires São João ' i New York' ta sahne aldıkları kulübün plak şirketi Nublu Records (ki Wax Poetic ve İlhan ve Erşahin' in proje grubu Nublu' da aynı şirketle çalışıyor) etiketiyle yayınladılar. Albümde David Byrne, Bebel Gilberto, Miho ve Hatori konuk müzisyen olarak yer aldı. 2008 Mayıs ayında yayımladıkları E.P.'leri "Dia da Roda" sonrası Amerika ve Avrupa' nın önemli kentlerini kapsayan bir tura çıktılar.


MYSPACE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder