3 Eylül 2009 Perşembe

Hitler Acaba Gurur Duyar Mıydı



Hitler Acaba Gurur Duyar Mıydı


Adolf Hitler' in asimilasyon politikalarının etkilerinin 2. dünya savaşı sonrası duvarın yıkımına kadar şiddet seviyesini azaltmasına rağmen sürdüğü gözlemlenmişti. Ancak globalleşen günümüz dünyasında ırkçılık etkilerini azaltmaya başlamıştı ( Bush hortlatmasa kimsenin aklına bile gelmeyecekti belkide :) )


Alman Futbol Milli takımında Gana asıllı Asamoah' ın oynaması; ya da Hitler' in istila ettiği Polonya' da doğan Podolski' nin son Avrupa Futbol şampiyonasında Alman Milli Takımına katkılarını hepimiz gözlerimizle gördük ( o kadar etkiliydi ki ana vatanına bile gol attı ama sevinemedi garibim) .


Mottomuzdan uzaklaşmadan konumuz olan 'Afro-Alman' sanatçımız hakkında bir kaç bilgi verelim sevgili okur zira alakasız genel kültür bilgileriyle beynimizi yormamıza gerek yok .


Joy Olasunmibo Ogunmakin nam-ı diğer Ayo ; 14 Eylül 1980 tarihinde Almanya' nın Köln kenti yakınlarındaki Frenchen kasabasında doğdu. Babası Nijeryalı, annesi ise Romanyalıydı. Çocukluğunun bir kısmı Nijerya' da geçti. 4 Kardeşi olan Ayo' nun annesi eroin bağımlılığından dolayı daha Ayo 6 yaşıdayken hapse girdi. Anne babasının boşanmasının ardından 14 yaşındayken babasının yanına yerleşti.


Problemli bir çoçukluk geçirmesine rağmen, kendisini müziğe yönlendirenlerini yüzünü kara çıkarmadı. 6 yaşında kısa bir süre keman eğitimi alan sanatçı; daha sonra piyano ve gitara yönlendirildi. 15 yaşında kendi imzasını taşıyan ilk şarkısını yazmıştı bile. Şarkısı yaşadığı travmatik çoçukluk ve annesiyle ilgiydi.

İnsanlar 12 yaşına kadar ailesi ne diniyorsa onu dinler varsayımı altında sanatçının müzikal zevklerini babasına borçlu olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Pink Floyd, Fela Kuti, Jimmy Cliff ve Bob Marley plaklarını dinleyerek büyüdü Ayo. Babasının Almanya' da bir stüdyoda part time olarak ton maisterlik yaptığı dönemde ilk demosunu kaydettiğinde sene 1998' di.


2001 senesinde Liebe und Verstand ismiyle basılan bir compalationda yer alan Ayo' nun kendine ait ilk EP si plak formatında 2004 senesinde basıldı. Albüm için ise sadece iki sene beklemesi gerekiyordu. Joyful isimli albümü özellikle Avrupa' da büyük etki yarattı. Fransa' da duble platin, Alamnya' da platin, Yunanistan, İsviçre ve İtalya' da altın plak ödüllerini topladı.


Folk, Soul ve Reggae türevlerini harmanladığı ağırlıklı olarak söz ve müziği kendisine ait olan şarkıları seslendiren Ayo 2008 yılında da Gravitiy At Last albümünü yayınladı. 2006 yılındaki patlama ile aynı etkiyi yaratmasa da European Border Breakers ödülüne layık görüldü. Yaz aylarını turne de geçiren Ayo; Fransa turnesi esnasında Canal + konuk olduğu televizyon programında efsanevi Iggy Pop' la da canlı yayında düet yaptı.


Tarihsel sorunlar; yaşanılan dönemin koşulları altında düşünelerek yargılanmalıdır. Tarantino' nun hayal gücü ışığında; bence Hitler bugün yaşasa, verdiği çoğu resepsiyonda konuk sanatçı olarak Ayo' yu çağırır ve şarkılarına eşlik ederdi diye düşünüp eğleniyorum.


web sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder