15 Eylül 2009 Salı

90lı Yılların Sonu ve Bir Albüm


Bir sosyoloğun yaptığı çalışmada, insanların müzik zevklerinin şekillenmesinde sosyal çevrenin etkisi araştırılmış. Sonuçta insanların, ilkokul başlayana kadar ailesi ne dinliyorsa onu dinlediği, 17 yaşına kadar arkadaşları ne dinliyorsa onlarla tanıştığı ve daha sonraki süreçte de bu tecrübe ve deneyimlerini harmanlayarak kendi müzikal tercihlerini belirlediği sonucuna ulaşmışlardır.


Kendi müzikalitemi, isimsiz bu sosyoloğun araştırması içinde değerlindirecek olursam; ilkokula kadar olan süreç "Dom Dom Kurşunu" ile "Felicida" arasında git gellerle geçti. Bireysel sosyalleşme aşamısında ise özellikle ortaokul ve lise yıllarında arkadaşım Evren ve Mehmet ile birlikte dinlediğimiz ve tarz açısından birbirinin yanından geçmeyen ama birbirinden başarılı albümler (Grup Vitamin'den Metallica'ya, Santana' dan Oasis'e) sağlam temeller atmamı sağladı. Ama bu temellerin üzerine kat çıkmamı sağlayan dönemin müzik piyasasının çok hareketli oluşu (düşünsenize 80lerin sonu 90ların başında geçliş bir çoçukluğum var sonuçta); dönemin başarılı müzik yayınları (Blue Jean, Köprü Altı, Non-Serviam vs) ve o döneme kadar 15 sene aynı mahalle oturmamıza rağmen bunun 15. senesinde tanışma şerefine nail olduğum Ferdi'dir. Adamla aynı mahallede oturmamıza rağmen Lise 2 ' de dershane tanşmıştık ironik. Ferdi o dönem okula devam ederken Akmar Pasajının önünde kaset satıyordu. Tabi o dönem internet daha yeni başlamış 26k bırakın albüm indirmeyi şarkı bile indiremiyorsunuz. Korsan Cd yok, ülkemizde yabancı grupların tüm albümleri basılmıyor ve Akmar yeni albümleri edinebileceğimiz tek mecra ve benim komşum orda albüm satıyor.


Ferdi sayesinde Rammstein, Angelica, Orphaned Land, Tiamat gibi gruplarla da tanışmış oldum. Sonrası zaten araştırmacı kişilikle orantılı olarak geçti.


Evde tek başıma otururken bunlar aklımdan geçti sevgili okur ve o yıllarda yayınlanan As We Die For adlı Complition' ı dinlerken yazdım bu yazıyı. Kurulduğu 1988 yılını takip eden ilk dönemlerinde gothic metal tarzında çalışmalar yapan Paradise Lost' un 10. yılı şerefine yayınlanmış bir toplama albümdübu ve 1999 senesi düşünüldüğünde aynı tarzın yeni parlayan bir çok siması albümde performans sergilemişti.


İsrailli Orhaned Land, Mercy adlı hite bambaşka bir hava vermiştir mesala bu albümde. Şarkının intorusunu bağlama ile yaparak Kobi Fahri'nin buğulu clean vokalleriyle bezediği şarkıyı her dinlediğimde hala ilk günkü heyecanı yaşarım zira yazının başında da belirttiğim gibi çıkan yeni albümlere aynı gün ulaşma şansımız yoktu o yıllarda. Grubun, Sahara(1993) ve El Norra Alila ( 1996) albümlerini dinlemi takip eden yıl içinde Ferdi' den edindiğim toplama albümde oonların şarkısını dinlemek gerçekten çok hoşuma gitmişti. Orphaned Land' in yanında Septic Flesh, Nightfall, Gloomy Grim ve On Thorns I lay de albümde yer alan grupların bir sadece bir kaçı.


Paradise Lost ikinci dönemlerinde Syth-pop gibi tarzları deneyerek farklı kulvarlara yol açarken eski şarkılarını da yabana atmadı tabiki. Gothic Metal her ne kadar günümüzde çok fazla tercih edilmesede dinlediğiniz de pişman olmadığınız bir albüme sahip olursunuz. Satın alın demiyorum zira yurt dışındaki alış veriş sitelerinden bile kolay kolay elde edemiyceğiniz bir albüm ama indirip dinlerseniz beğeneceğinizi düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder