17 Eylül 2009 Perşembe

Orhan Atasoy Hayatını Kaybetti


17 Eylül sabahı uyandığımda rutin hareketlerle başladı. Kahve-sigara şeklinde kahvaltı, günün gazetelerini edinme ve televizyon karşında gündem yakalama. Cem Garipoğlu' nun yakalandığı haberi dönüyordu ekranda ve haberler Orhan Atasoy' un ölüm haberiyle sonlandı. 62 yaşındaki nam-ı diğer Acid Orhan; karaciğer kanseriyle olan savaşını kaybetmişti.


Peki kimdi bu kadife sesli şarkıcı:


1947 senesinde İstanbul'da doğan sanatçı; Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümünden mezun oldu. 70'li yıllarda, Ankara ve İstanbul' un rock çevreleriyle köklü dostluklar kurdu. Dönemin en popüler gruplarından Moğollar' da , Murat Ses ve Turhan Yükleseler'den sonra boşalan klavyenin başına geçmişti.


Yakın arkadaşı izzet Öz; çılgın olduğu kadar çokta iyi kalpli biriydi diye üzüntüsünü dile getirdiği Cnn Türk ropörtajında bir de anısını anlattı:


"Yıllar önce, yanlış hatırlamıyorsam 70li yılların ortasında, Bodrum'da sahilde Apple Bara bir müzik aletleriyle dolu bir tekne yanaştı.MFö elemanları, OrhanAtasoy ve şu an da ismini hatırlamadığım birbirinden başarılı müzisyen arkadşımız bu teknenin içindeydi ve bara yanaştıklarında Eagles' tan Hotel California'yı çalmaya başladılar. Bu hafızamdan silinmez. Unutulmaz bir deneyimdi."


1993 yılında; Fuat Güner, Özkan Uğur Kerim Çaplı, Fahir Atakoğlu ve Taner Üngör gibi müzisyen doslarıyla birlikte çalışarak ilk solo albümü "Yandım" ı yayınladı. Albümde yer alan sözleri kendine müziği ise Ercüment Vural' a ait Gemiler şarkısı, Umur Turagay'ın çektiği klip ile birlikte Türk Rock Tarihi unutulmazları arasına girdi. Murat Beşer'in Kargamecmua' da geçtiğimiz yıllarda yayımlamış olduğu yazısında Orhan Atasoy' un "Gemiler" i yazdığı dönemde "Ulan bir şarkı yaptım ama çok dandik tam piyasa işi" dediğini belirtmiştir.


2009 senesi içinde Kalan Müziğin yayınladığı 1980-2001 isimli çalışma; Yanmışız albümünde yer alan şarkılar ile albüme bonus track olarak eklenen Yorgunum ve Gamsız adlı şarkılardan oluşan 1980-2001’de, Fuat Güner, Kerim Çaplı, İskender Paydaş, Fahir Atakoğlu, Volkan Başaran, Taner Öngür, Turgut Berkes gibi Türkiye’nin önemli müzisyenleri yer alıyor. Gamsız şarkısının Sezen Aksu’nun Sezen Aksu Söylüyor albümünde Aksu tarafından seslendirildiğini hatırlatalım. Gamsız, Orhan Atasoy’un sözlerini yazdığı ve bestelediği ve ilk defa bu albümde seslendirdiği bir şarkı. Albümde yer alan Motor Aşkı isimli şarkı ise, Atasoy’un yakın çevresince bilinen motorsiklet tutkusunun eseri: “Hız insanı uçurur/ Zamanı terse kaçırır/Dere tepe düz aşırır/Yaşamla ölüm arasında...” Atasoy’un pek kimselere benzemeyen sözleri albüme değişik bir tat katıyor. Zaten Atasoy, Murathan Mungan’ın Türkiye’nin en iyi şarkı sözü yazarı kabul ettiği müzisyenlerden birisi. Orhan Atasoy’un bu albümü umarız bundan sonra da yeni çalışmalar yapmasına vesile olur. diye içimizden geçirmişmiştik, çünkü Atasoy gerçekten sıradışı bir tavrı, sözleri ve şarkıları olan bir müzisyendi. Kalan müziğe bize bu albümü hediye ederek Orhan Atasoy'u yeni kuşaklarla tanıştırdığı için teşekkür ederiz. Zira kendisinin yeni kuşakla tanışması Teoman' ın Gemiler' i coverlaması sonrasına denk gelmektedir.Ölümünden önce bu albümün yayınlanması umarım onu da çok memnun etmiştir.


Yıllardır başkent Washington ve çevresinde artistik möble işleriyle uğraşan sanatçıya, iki ay önce, karaciğer kanseri teşhisi konmuştu. Amerika'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre sanatçı, 1993 yılından bu yana Amerika'da yaşayan Atasoy, Baltimore'daki John Hopkins hastanesinde kanser tedavisi görüyordu. Cengiz ve Melodi isimli iki çoçuğu bulunan sanatçı bugun Türiye saatine göre hayata gözlerini yumdu. Kaybettikten sonra hak ettiği değeri verebileceği bir sanatçıya daha sahip olan Türk Müzik (Magazin) basını tebrik eder, gerçek müzik severlere başsağlığı dileyerek yazıma son veririm sevgili okur.


P.S : Ölüm haberini takriben yazdığım bu yazı tamamen kolaj çalışmasıdır. Kaynak belirtmem gerekirse, Anatoliarock, CnnTürk, Hürriyet, Radikal, Ekşi Sözlük diyebilirim. İsmini unuttuğum diğer forum ve haber sitelerinden de özür dilerim.


Saygılarımla.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder