13 Ağustos 2012 Pazartesi

Dave Grohl


Rock Müzik Tarihi diye yazılı bir kaynak olmamasına rağmen geçmişe dönüp baktığımız zaman; müzisyenlerin enderde olsa grup değiştirdiğini ve bu değişiklik sonunda yaşadıklarıını görmüş ya da duymuşuzdur. Ama bir müzisyenin hem grup hem enstrüman değiştirdiğini, hem de bu müzisyenin başarılı olduğuna dair kaynak ve örnek o kadar azdır ki bir elin beş parmağını geçmez sevgili okur.

Bunların en önemli olanı ise nev-i şahsına münasır multi-enstrümanist Dave Grohl’ dur. 1969 senesinin 14 ocak tarihinde dünyaya gelen müzisyen aynı zaman da şarkı söyleyip beste yaptığı için sınıflandırması zor insanlar bölümünüde de değerlendirebiliriz kendisini.

Dave Grohl, Washington’da doğmuş ve ilk gençlik yıllarını burda geçirmiştir. Davul ve gitar çalmayı kendi kendine öğrenen kahramanımız; Black Sabbath, Led Zeppelini Kiss ve Motörhead gibi grupları dinlerken; onlardan ilham alıp; kendi kendine davul ve gitar çalışmaya başladı. Klasik Rock gruplarının yanında Punk Grupları; Stooges, The Black Flag ve The Germs gibi gruplara da hayranlık besliyordu. İlk grubu Scream’ de Washington’ ın yerel genelinde bilinen bir punk grubuydu ve çocuk yaşta onların davulucusu olarak ekibe dahil oldu.


Seksenlerin sonunda Scream’ in dağılmasının ardından kendine grup arayan Dave Grohl; Doksanların başında ismi daha duyulmamış olan; Nirvana’ ın davulcusu olmak üzere Seattle’ a taşındı. Bu dönem müzikte de bir mihenk taşıdır. Doksanların başında gençliğin sesi olan ve bir dönemin adını da taşıyacak olan Grunge akımı bu şehirdeki gençlerin hareketleriyle başlamış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Pearl Jam, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Alice In Chains gibi gruplar aynı dönemin sanatçıları hatta amiyane tabirle aynı mahallenin çocuklarıdır. Dave Grol, aşağıdaki videoda Scream' den Nirvana' ya geçiş sürecini, Nirvana' nın Smells Like A Teen Spirit'teki başarısını konu alan belgeselde kendisi anlatıyor. 


1990-1994 yılları arasında Nirvana ile büyük başarılar yakaladı. Seattle' dan çıkan bir grup ilk defa dünya listelerinde bir numaraya oturmuştu. İşin ilginç yanı tahttan indirdikleri kahraman Michael Jackson'dı. Davulculuğunun yanında, yazdığı şarkı sözlerininde kullanılmasını istemeye başlaması da bu dönemlere denk gelir. Kendi ismini kullanmadan yazdığı şarkıları Simple Machines isimli bağımsız bir şirketten; Pocketwatch ismiyle yayınladığında sene 1992 idi. 1994 senesinde Avrupa Turnesi öncesi Seattle'daki Robert Lang Studyolarında provalara başlamışlardı. İlk üç gün Kurt Cobain' in teşrif etmemesi üzerine Grohl ve Novesevic; söz ve besteleri Dave Grohl' a ait olan bir kaç şarkıyı kaydetme fırsatı buldular. Bunların içinde daha sonra Foo Fighters tarafından seslendirilecek olan Exhausted' da vardı.


Nirvana; Robert Lang Studyolarında; Kurt Cobain' in de teşrif etmesiyle kayıtlı son demosuna hayat verdi; "You Know You Are Right". Kayıtlar sonrasında da Kurt' un trajik intiharı gerçekleşti ve Nirvana vokalistinin ölümü üzerine bir daha toplanmamak üzere dağıldı.


Yaşadıkları büyük şoku atlatmaları kolay olmadı. Dave Grohl kendine ait şarkıları kaydetmek için ekim ayında studyoya girdi ve elinde 15 tane şarkısı vardı artık. Boş durmamak içinde farklı gruplarda session olarak davulculuk yaptı. Amerikanın en çok izlenen televizyon programlarından Saturday Night Live' da Tom Petty' e uzun süre eşlik etti. 



Kahramınımızın başından geçen diğer olaylar, Queens of The Stone Age, Foo Fighters maceraları ve Lemmy ile düeti gibi diğer detayları cuma günü aynı adresten okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder