7 Ağustos 2012 Salı

AKUSTİK MEVZULAR

Dire Straits’ in money for nothing şarkısıyla yerin dibine soktuğu, radyolardan sonra müziğin ekrana taşınmasıyla kalitesizleştiğini savunan kesimin taşladığı MTV’ nin küresel müzik dinleyicisine en iyi armağanı bence MTV Unpugged programıdır.  1989 yılında MTV Müzik Ödülleri esnasında Bon Jovi’ nin gerçekleştirdiği akustik performans sonrası oluşturulan program konsepti bugüne kadar bir çok ünlü sanatçıyı ağırladı.

Kiss, Pearl Jam, Alice in Chains, Seal ve Ricky Martin düşündüğümde ilk aklıma gelenler. Nirvana’ nın 14 Kasım 1993’ te MTV’ de yayınlanan ve diğer grupların performanslarının aksine tekrarsız tek planda çekilen kaydının, Kurt Cobain’ in ölümü sonrası yayınlanması ardından 5 milyon kopya satması ve saygın müzik dergisi Bilboard’ un TOP 200 listesinde aylarca en tepe de kalması projenin kalitesinin ispatı gibi.



Mtv Unplugged esnasında kaydedilen ve yayımlanan en son çalışma Florance + The Machine’ nin çalışması oldu sevgili okur. Geçtiğimiz günlerde tüm dünya da satışa çıkan kaydı; grubun kendi sitesi http://florenceandthemachine.net ‘ te ilgili linkleri takip ederek satın alabilirsiniz. İlk albümleri Lungs’ ı 2009 yılında çıkartan İngiliz indie-pop grubunun albüm performansından Remood’ un üçüncü sayısındaki köşemde detaylı bahsettiğim için konuyu yavaştan yerele doğru kaydırmak istiyorum sevgili okur.





ÜLKEMİZDE YAYINLANAN AKUSTİK PERFORMANS PROGRAMLARI


Dizilerden ve boş sohbet programlarından yer kalmadığı için Türk Televizyon yapımcılarının pek rağbet ettiği bir konsept değil performans odaklı çalışmalar. Teknik alt yapının maliyetleri ya da olası programın izleyici tarafından talep görmeyeceği (!) öngörüsü benzer çalışmaları ülkemizde görmemizi engelledi bugüne kadar. CnnTürk, SkyTürk, JoyTürk, PowerTürk, TrtMüzik gibi tematik kanalların akışında son yıllarda benzer programlar boy göstermeye başladı. Bunun en uzun soluklu olanı geçtiğimiz sene CnnTürk’te başlayan ve bu sene SkyTürk’te yayın hayatına devam eden Akustikhane.

Gürültüden uzak bir program mottosuyla hazırlanan Akustikhane, konuk seçimlerinde tematik bir kanalda olmanında avantajını kullanarak tanınan grupların yanında nispeten daha az popüler, kaliteli underground gruplara da kendilerini gösterme şansı veriyor. Ev ortamındaki sıcak dekoru, konuklarla yapılan içten sohbetlerle de renkleniyor. 



Bugüne kadar Selami Şahin’den 123’ e, Can Bonomo’dan Korhan Futacı ve Kara Orkestra’ya, Erol Büyükburç’tan Ferhat Göçer’ e kadar bir çok ismi ağırladılar. Yayınlanan programdaki tüm performansları http://www.akustikhane.com/ sitelerinde yayınlamaya devam ediyolar, siteden de bu kayıtları izleyip, bu güne kadar kaçırdığınız performansları tekrar izleyebilirsiniz.


Ülkemizde yayınlanan aynı konseptteki bir diğer program JoyTürk Akustik. İş bu programı diğerlerinden ayıran bir kaç özellik var. Birincisi programın eş zamanlı olarak radyoda da yayınlanması. 






İkinci ve daha da önemlisi JoyTürk ve Bilgi Üniversitesi’nin iş birliğiyle Türkiye’de ilk defa bir radyonun katılımı ile bir üniversitede uygulamalı ders olarak okutulması. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencilerinin birlikte görev aldığı bu derste, programın çekimi, rejisi, montajı ve videoların hazırlanmasında öğrenciler görev alıyor. Programa konuk olarak gelen sanatçıların takipcileri arasından seçilen 10 kişi ve Bilgi Ünivertesi öğrencileri arasında seçilen öğrenciler programı canlı olarak seyretme şerefine de nail oluyorlar. Bu sezon Model’ in performansıyla başlayan program da özellikle Multitap’ in performansını beğendim. İzlemediyseniz yazının sonunda sizler için seçtiğim videolar arasından seyredebilirsiniz.



TrtMüzik’ te Yeni Türkü ekibinin sunumunda gerçekleşen program ise Trt imkanlarıyla hazırlanan geniş stüdyo ve ekipman imkanlarıyla konuk olarak gelen müzisyenlere nispeten daha rahat bir ortam sağlıyor. Yılların grubu Yeni Türkü ile program esnasında yapılan spontone düetler ve ortak çalışmalarda biz izleyicilere tadından yenmez bir müzik ziyafeti sunuyor. 




Canlı yayınlanan program da, stüdyo seyircilerinin haricinde evlerinde oturan bizler de sosyal medya aracılığıyla konuk sanatçılara sorular yöneltebiliyoruz. “Her şey dahil elektrik hariç!” ismiyle yayınlanan programın akıbeti yeni yayın döneminde ne olur bilinmez ama bu sene bize keyifli performanslar izlettiler.

#biralexdegil hastagiyle bir gönderme yapacak olursak, MTV Unplugged’ ın yanında kıyas yapıldığı zaman ülkemizdeki benzer programlar iyi niyetli, beyhude çalışmalar olarak kalsalarda her geçen gün kendilerini yeniledikleri ve bize en azından güzel performanslar izlettikleri için takdiri hakediyorlar.

Kulağınız iyi müzikte olsun sevgili okur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder